III Lohikäärmeen tyyli
Tämän tyylin nimi on WXZ:lla ”pyhä kilpikonna nousee vedestä” ja se vertautuu eläimissä lohikäärmeen tyyliin tavalla, minkä jo eläinten yhteydessä selitin. Tämä kiinalainen kielikuvien käyttö voi olla hämäävää, mutta kun ne tulevat tutuksi, niin niille löytyy käyttöä esimerkiksi harjoitusmielikuvien yhteydessä.
On monia tapoja luokitella yiquanin seisonta-asentoja. Yhdessä tavassa erotetaan tasaseisonta, mikä liittyy lähinnä terveys- ja perusharjoitteluun, toispuoleinen seisonta, mikä harjoittaa kamppailuominaisuuksia ja matalat ja laajat asennot, mitkä ovat enemmän voima-asentoja. WXZ toteaa tästä tyylistä, että se on laajojen asentojen laajennus. Hän myös kuvaa suoraan, että vedestä nouseva kilpikonna ei ole vain perustava shili-harjoitus, vaan myös tila, josta voidaan johtaa erityisiä kamppailumenetelmiä, joita hän seuraavaksi kuvaa. Hän siis yhdistää tyylin ”kilpikonna nousee vedestä” -harjoitukseen sekä laajoihin seisota-asentoihin. Kiinalaisessa tekstissä on myös mielenkiintoinen toimittajan huomautus suluissa, missä hän toteaa, että ”kilpikonna nousee vedestä” on yiquanin laajojen asentojen voimankoittoharjoitus ja edelleen, että ehkä WXZ tarkoittaa tässä yleensä laajoja seisonta-asentoja.
Hämmennystä tässä kohtaa synnyttää se, että WXZ liittää kaikki muut tyylit suoraan johonkin seisonta-asentoon, mutta tämän tyylin nimi ja myös tekstin kuvaus liittääkin sen kilpikonnan shili-harjoitukseen. Mielestäni tämä ei riko kuvausten logiikkaa vaan oikeastaan päinvastoin, vahvistaa sitä ajatusta, minkä olen usein esittänyt, että asennot ovat pysäytyskuvia liikkeestä. WXZ ei tee asentojen ja liikkeiden välillä tarkkaa eroa. Jo vaatimaton yiquanin harjoittelu, jos se tehdään dynaamisilla mielikuvilla, näyttää harrastajalle, että asennot ovat dynaamisia, niissä on aina läsnä liike. Siksi yiquanissa puhutaan liikkeestä liikkumattomuudessa ja liikkumattomuudesta liikkeessä. Asennon voimat tulevat esiin mikroliikkeisiin ja itse asiassa täysin paikallaan oleva liikkumaton asento on kuollut asento. Voi olla, että aloittelija lähtee liikkeelle tästä, mutta kun mielikuvat alkavat toimia, asennon ja shili-harjoituksen ero katoaa. WXZ tässä minusta vain vahvistaa tämän yiquanin perusperiaatteen: asentoa ja shili-harjoitusta on keinotekoista erottaa toisistaan.
Koska kilpikonnan shili-harjoitus on sivuttainen kummallakin kädellä tehtävä pysty-ympyrä, se sopii samalla tavalla kamppailutanssin perustaksi kuin edellä kuvasin käärmeen tyylin yhteydessä. Yksi tapa lähestyä kaikkia WXZ:n antamia tyylin esimerkkimenetelmiä on katsoa, miten ne toteutuvat ja sopivat suoraan tämän liikkeen jatkoksi. Ja kyllähän ne sopivat.
WXZ kehottaa käyttämään laineilla kelluvan kilpikonnan tai ajopuun mielikuvaa, kun harjoittelet tätä tyyliä. Ne eivät taistele aaltojen voimaa vastaan, vaan antavat aaltojen kannatella ja pyörivät niiden mukana. WXZ kuvaa tyylistä seuraavat viisi esimerkkiä.
Menetelmä 1 (11): Kultainen keihäs ja rautahevonen
WXZ kuvaa menetelmän niin, että vastustaja hyökkää vasemman käden iskulla ja teen tekniikan oikealla kädellä. Menetelmä toimii niinkin, mutta se tulee tehtyä silloin vastustajan sisäpuolelta, jolloin ollaan avoimia hänen toisen käden iskulleen. Jos se tehdään näin, on vasemmalla kädellä samalla estettävä vastustajan oikean käden liike. Menetelmän voi tehdä täsmälleen kuvatulla tavalla myös vastustajan ulkopuolelle, eli hänen oikean kätensä hyökkäykseen. Torjutaan lyönti oikean käsivarren ylös suuntautuvalla voimalla ja astutaan sisään ja isketään saman käden kyynärpäällä vastustajan käden ali rintaan/kainaloon. Torjunta ja liike ovat yksi liike joka nousee hyvin kilpikonnan shilistä. Tee kyynärpääisku kaatuvalla askeleella pudottamalla itsesi matalaan ratsastusasentoon.
Menetelmä 2 (12): Pelästynyt käärme vetäytyy koloonsa
Lyönti tulee alas vatsaan oikealla kädellä. Käsieni pyörivä liike tulee sivusta niin, että vasen nyrkkini iskee hänen kätensä alta kylkeen ja oikea käsi putoaa lyövän käden päälle, jolloin hänen kätensä jää kahden erisuuntaisen voiman väliin. Etsi menetelmän voimat suoraan kilpikonnan shili-harjoituksesta. Shilin pyörivä liike jatkuu luonnostaan täksi tekniikaksi. Tee nyrkistä keskisormen nyrkki, jolloin se iskee terävästi kuin käärme, joka pakenee luolaansa.
Vastaa