V Pyörremyrskyn tyyli
Tämä tyyli lähtee terveysseisonnasta, tosin WXZ ei kerro, mistä. Arvaus voisi olla, että kädet ovat alhaalla luonnollisessa asennossa tai vaikkapa edellä esittämässäni asennossa vatsalla. Tyyli perustuu pyörimiseen keskilinjan ympäri, joka synnyttää käsiin keskipakovoimaa. Että saat kädet seuraamaan vartalon nopeaa kiertoliikettä, ojenna voima sormenpäistä läpi, jolloin kädet yhdistyvät paremmin vartaloon. Koko keho laajenee kuin pallo eli käytetään koko kehon huyuan-litä. Muista myös koko kehon ojentaminen ja jalkapohjien ja päälaen ristiriitavoima. Keskilinja siis pitenee sekä ylös että alas.
Kannattaa muistaa, että tämänkin kirjoituksensa alussa WXZ toteaa, että hän näyttää jokaisesta tyylistä vain muutaman esimerkin. Oppilaan tehtävänä on ymmärtää, miten erilaiset variaatiot aukeavat yhdestä kohti kymmentä ja siitä eteenpäin loputtomiin. Harjoittele tyylin voimantuottoa kiertymällä keskilinjan ympäri ja pyörittelemällä käsiäsi. Esimerkiksi ”ammu tykinkuula takaraivoon” on suoraan tämän liikkeen sovellus. Harjoitus opettaa rentoutta, mutta myös itsepuolustuksen perustekniikkaa. Jos liitätä tähän vielä askelten kanssa tapahtuvan pyörähdyksen (taisabaki), tulee mukaan myös ”kidutus vasaralla” tekniikan vartalon käyttö.
Menetelmä 1 (20): Kiduttava vasaran isku
Nimi koostuu merkeistä, jotka tarkoittavat vasaraa ja kidutusta. Menetelmässä olkapää iskee voimakkaasti vastustajan käsivarteen, joka voi iskussa jopa murtua. Ehkä nimessä viitataan tähän olkapään vasaramaiseen ja murskaavaan iskuun.
Kun vastustaja hyökkää vasemmalla kädellään kohti rintaani, torjun liikkeen oikealla edelleen alas suuntautuvalla kädellä pyörähtämällä oikean jalan varassa. Oikea käteni jatkaa liikkettään ylös ja sitoo vastustajan käden rintaani vasten. Samalla kiertoliike jatkuu noin 180 astetta. Kun liike pysähtyy, käytän etujalan reaktiovoimaa ja suuntaan oikean olkapääni voiman eteenpäin, jolloin vastustaja kaatuu tai hänen kätensä murtuu.
Menetelmä 2 (21): Iske nyrkillä takaraivoon
Nimessä on merkit ”ampua tykillä” ja pään takaosa, siis takaraivo. Käännös siis voisi olla myös ”ammu tykinkuula takaraivoon”. Viidestä nyrkistä yhden nimi on pao quan, joka tarkoittaa nyrkkiä, joka ampuu kuin tykki, se on siis ”tykinkuulanyrkki”. Tässä varmaan tavoitellaan samaa asiaa ja kuvataan sitä, miten nyrkki osuu takaraivoon kuin tykinkuula.
Kun vastustaja hyökkää kohti kasvojani oikealla kädellään, astun vasemmalla jalalla vasemmalle, vajoan alas ja tuon käteni vasemmalle, mistä ponnistan vasemman jalan reaktiovoimalla ylös voimakkaasti vasemman jalan varassa oikealle kiertyen. Samalla oikea käteni torjuu vastustajan iskun ylös menevällä halkaisevalla liikkeellä ja vasen nyrkkini iskee hänen takaraivoonsa. Ajoitus voi mennä myös niin, että oikea käteni torjuu iskun ylösmennessään ja painaa sen voiman saman tien halkaisevalla liikkeellä alas, jolloin vasta vasen nyrkkini osuu vastustajan niskaan.
LOPUKSI
Laitan tähän vielä lopuksi referaatin WXZ:n kirjan lopetuksesta, missä hän kirjoittaa suunnilleen seuraavasti. Olen jakanut tässä kirjassa yiquanin duan shoun viiteen tyyliin ja 21 menetelmään. Ne perustuvat voiman käytön tapoihin. Kun olet kontaktissa vastustajaan ja kohdistat häneen koko kehosi voiman, käytä hyväksesi maailmankaikkeuden voiman aaltoa, joka paljastaa luonnollisen elinvoimasi. Älä käytä osittaisia ja paikallisia menetelmiä. Kärsivällisellä ja pitkällä harjoittelulla tulet taitavaksi. Älä harjoittele liikaa menetelmiä, jotta ne eivät sido sinua kamppailutilanteessa. Kirjoitin tämän tekstin, kun olin jo vanha ja sairas. Minusta tuntuu usein, että en kykene asettamaan sanoiksi sitä, mitä todella tarkoitan. Joka tapauksessa, lyhyesti: 1. täydellinen ja tasapainoinen voima, 2. kolmioihin varastoitu voima, 3. yksinkertainen painavuus voiman vapauttamisessa, 4. ei-metodi metodina ilman ajattelua, 5. nostaminen ja painaminen, nieleminen ja sylkeminen, vajoaminen ja kohoaminen, erottaminen ja sulkeminen, 6. voima ja muoto ovat yksi, missä henki ei paljastu. Kun saat näistä henkilökohtaisen kokemuksen, olet kulkenut yiquanin polkua jo yli puolimatkan. Ajattelen usein, että tiedolla ja tieteellä ei ole rajoja ja kirjoittaen on todella vaikea ilmaista, mitä haluaisin. Toivon, että ymmärrät, mitä olen yrittänyt tässä sanoa.
Wang Xiangzhai, Tianjinissa vuonna 1959
Vastaa