Yang Haiqing kuvaa nettiartikkelissaan kahdeksan yiquanin duan shoun perusmenetelmää, jotka hän oppi opettajaltaan Wang Xiangxhailta (ks. linkki alta). Kuvasin blogisarjassani ”Yiquan kamppailutaitona” WXZ:n duan shouta käsittelevän kirjan viisi perustyyliä ja niiden 21 esimerkkitekniikkaa. Yang Haiqingin kuvauksessa ei puhuta mistään perustyyleistä tai eläimistä vaan lähestytään asiaa suoraan kamppailutilanteen kautta. Asiat pidetään mahdollisimman yksinkertaisina. Kun kamppailua lähestytään tyylien tai eläinten kautta, mahdollinen tekniikka-arsenaali avautuu helposti valtavan isoksi. Se voi olla myös ongelma. Yleisesti voidaan varmaan sanoa, että laaja tekniikkarepertuaari on kamppailutaidossa hyvä asia, mutta toisaalta, jos panostetaan harjoittelussa vain muutamaan, esimerkiksi viiteen tai kymmeneen tekniikkaan, niille saadaan enemmän toistoja. Ne tulevat silloin harjoitetuksi automaation tasolle helpommin. WXZ toteaa kirjassaan itse, että kamppailutaidoissa on laajasta materiaalista suodatettava itselle sopiva tekniikka-arsenaali ja harjoiteltava sitä. Näin hän on itse asiassa kehittänyt koko yiquanin. Sama pätee, kun harjoittelemme itse WXZ:n kehittämää yiquania. Kaikkine mahdollisine eläintyyleineen senkin menetelmäarsenaali laajenee helposti laajaksi ja tekee mieli hallita ne kaikki. On siis hyvä idea suodattaa WXZ:n yiquanista itselleen sopiva ja sopivan pieni tekniikka-arsenaali ja harjoitella se hyvin. Tällainen analyysi tai suodattaminen vaatii tietenkin jonkin verran kamppailutaitokokemusta ja ymmärrystä keskeisistä kamppailun lainalaisuuksista. Siksi on hyvä, jos joku tekee sen meidän puolestamme. WXZ:n oppilaalleen Yang Haiqingille opettamat kahdeksan tekniikkaa ovat tällaisesta työstä hyvä esimerkki.
Jos minua pyydettäisi tekemään tällainen vaikkapa noin kymmenen liikkeen kokoelma omista suosikeistani, jota kukaan ei pyydä, mutta teen sen silti, niin tulos olisi jotakin seuraavaa. Ajattelun taustalla tässä on jatkumo, jota kuvasin monessa kohtaa blogisarjassani, mikä myös perustuu WXZ:n ajatteluun, että lähtökohtana on asento, se avautuu erilaisiksi ympyröillä tehtäviksi shiliksi, mikä avautuu duan shoun sovelluksiksi, jotka tehdään voimalla siis falin kanssa. Seuraavassa valitsemani yhdeksän menetelmää, jotka ajattelin ottaa pohjaksi Zenshindojon syksyn yiquan-harjoituksissa. Yhdeksän on tietysti sattumanvarainen luku ja määrä voisi olla mikä vain. Kun karatessa treenaamme kymmentä kihon kumitea, kolmeakymmentäkuutta kumite gataa jne., niin syksystä lähtien treenaamme yiquanissa yhdeksää duan shoun menetelmää.
Näiden lisäksi pitää tietysti jatkaa perusharjoituksia kuten seisomista ja voimankoittoa, mutta kun painopiste on enemmän yiquanin kamppailupuolella, niihin on lisättävä voiman käyttön (fali) harjoitukset, viisi nyrkkiä ja eläinten tyyppiliikkeiden shili -versiot. Nämä antavat hyvän pohjan duan shoun menetelmien harjoittelemiseen sekä yksin että parin kanssa.
Seuraavassa lyhyet kuvaukset harjoiteltavista menetelmistä. Viittaan tässä myös blogisarjan kuvauksiin, joista voi etsiä tukea tälle tekstille.
1. Vaienna kello
Tekee mieli lähteä liikkeelle tekniikalla, minkä WXZ:kin kuvaa kirjassaan ensimmäiseksi nimellä ”Vaienna kello koskettamalla”. Tekniikka lähtee saumattomasti käsien käärmemäisestä peruspyörityksestä, jota käytämme myös tui shoussa. Menetelmä on helppo, salamannopea ja murskaava. Shilin kannalta kyse on vuorokäsien eteen-taakse -tason pysty-ympyrästä
2. Apinan nopeat iskut
Tämä on oikeastaan sama asia kuin edellinen, mutta sen voimankäytön dynamiikka on eri. Edellisessä korostuu voima ja se tehdään nyrkeillä. Tässä korostuu nopeus ja se tehdään esimerkiksi iskuin sormenpäillä, mutta voidaan tehdä myös vaikkapa kämmentyvillä. Shilin kannalta kyse on myös käsien vuorottaisista pysty-ympyröistä.
3. Tiikerin pysty-ympyrä
Tämä on WXZ:n kirjan esimerkkien yhdeksäs ja kymmenes tekniikka. Kyse on kahden käden pysty-ympyrästä. Tämä menetelmä avautuu moneen suuntaan ja sillä on paljon variaatioita. Sillä voidaan mennä suoraan sisään miltei mihin tahansa hyökkäykseen, kun kädet yhdistetään kolmioksi ja tätä rakennetta käytetään hyökkäykseen kiilan tavoin. Tämä on yksi tapa hyökätä rakenteella.
4. Kotkan liike
Tällä tarkoitan suoraan kotkan asennosta avautuvaa liikettä, missä toinen käsi torjuu iskien vastustajan käteen ja toinen käsi iskee yhtä aikaa vastustajaa kaulan sivuun. Tämä on esimerkiksi karatessa tyypillinen pinana shodan ja yondan katojen ensimmäisen liikkeen sovellus. Itse asiassa tiikerin pysty-ympyrä avautuu myös täksi liikkeeksi.
5. Kilpikonna nousee vedestä
Pyhä kilpikonna nousee vedestä avautuu moniin sovelluksiin. Se on perustava kahdella kädellä tehtävä torjunta oli lyönti sivusta tai suora ja tuli se kummalla kädellä vain. Kummatkin kädet pyörivät nyt sivuttaista pysty-ympyrää. Tärkeä tämän liikkeen sovellus on, että toinen käsi iskee voimalla vastustajan lyövän käden kyynärtaipeeseen. Tästä avautuu itsestään jatko edellä kuvattuun kotkan liikkeeseen, eli saman käden iskuun kaulan juureen. WXZ:n kirjassa tämä on oma tyylinsä.
6. Vertikaalinen lohikäärmenyrkki
Lohikäärmenyrkki tai kaksoisnyrkki esiintyy useissa WXZ:n kirjan esimerkeissä. Sitä voidaan käyttää itsenäisesti omana vastustajan hyökkäystä murtavana tekniikkana, mutta se voidaan heittää mukaan useisiin yhdistelmiin.
7. Alligaattorin liike
Tällä tarkoitan alligaattorin tyyppiliikettä, joka on sama kuin taijin ”pilvikädet”. Tämä on monipuolinen menetelmä, jolla on helppo vaihtaa asemaa vastustajaan nähden, siirtyä siis esimerkiksi hyökkäyslinjan sisäpuolelta sen ulkopuolelle. Samalla se sisältää hyvän kokoelman erilaisia torjunta ja lyöntitekniikoita. Se antaa myös kiertymisen ja suunnan vaihdon.
8. Aktiivinen polvi
On opeteltava käyttämään myös polvea aktiivisesti. Tässä tarkoitan tällä kahta asiaa. Lähietäisyydellä on olemassa aina polvipotkun mahdollisuus. Tämä on opeteltava hyödyntämään. Samoin lähietäisyydellä on olemassa myös polvella tehtävän horjutuksen mahdollisuus. Wadon kumite gatat ovat tästä ehkä paras esimerkki, koska siellä polvihorjutukset on systematisoitu.
9. Qinna kolmeen perussuuntaan: oikea, vasen, alas
On opeteltava perus-qinnat. Lähtökohdaksi riittää vastustajan käsivarren kierto oikealle tai vasemmalle, josta seuraa alasvienti vatsalle tai selälle (ikkyo/ kote gaeshi). Voimankäytöstä riippuen tekniikat voivat myös murtaa käden. Rannevienti suoraan alas sopii hyvin myös tähän kuvioon. WXZ:n duan shoun esimerkeissä on pari qinna-menetelmää, jolla joko murretaan vastustajan käsivarsi tai viedään hänet alas aikidon ikkyon tapaan.
Linkki Yang Haiqingin artikkeliin:
Vastaa